Op dinsdag 19 november vond de MEA-Industrie kennissessie plaats bij Volvo Cars Exchange Terminal en waren we te gast bij Mart Deckers en Mirjam van der Zanden. Zij vertelden ons over hun bedrijf,. Het begon allemaal na WOII. Onderdelen van Volvo auto’s en trucks waren toen schaars. Daarom werden oude onderdelen verzameld, gereviseerd en opnieuw gebruikt.
Inmiddels is Maastricht de centrale locatie waar onderdelen uit de hele wereld samenkomen en door middel van ‘remanufacturing’ hun weg terugvinden naar nieuwe Volvo’s of duurzaam gerecycled worden. Met gepaste trots vertelt Mart Deckers dat alleen al met recycling jaarlijks een CO2-reductie gelijk aan 311.005 bomen wordt gerealiseerd.
Volvo Cars heeft de laatste jaren veel activiteiten verduurzaamd
Voorafgaand aan een verhuizing van een gehuurd pand naar een eigen bedrijfslocatie is de bedrijfsvoering bekeken op duurzaamheid. Warme ruimtes werden gescheiden van koude. Zowel verwarmen als koelen gebeurt nu efficiënter. TL-verlichting die vaak de hele dag brandde, werd vervangen door LED-verlichting die reageert op een sensor. Het leidde tot een halvering van de stroombehoefte en ook het gasverbruik nam met een kwart af.
Mirjam van der Zanden licht toe dat met het verbannen van single-use plastics en nieuwe afvalpersen er beduidend minder transporten nodig zijn. Elektrische onderdelen, specifieke metalen en pallets worden gerecycled. Zelfs de vieze oliedoeken worden door een gespecialiseerd bedrijf gewassen. Dat leidt tot nog eens 671 kilo minder afval.