Ga direct naar het artikel
27 september 2016

3 nieuwe MEA’s getekend tijdens Persmoment op 26 september

Op maandag 26 september 2016 vond, voorafgaande aan de 2e Kennissessie Energie, in het MECC de ondertekening plaats van maar liefst drie nieuwe Maastrichtse Energie Akkoorden. Deze mooie mijlpaal werd mede bekrachtigd door wethouder duurzaamheid Gerdo van Grootheest en Beter Benutten directeur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu Jan-Bert Dijkstra.

Als eerste tekende directeur Rob van de Wiel van MECC Maastricht een MEA met de ambities om een zonne-centrale op het eigen dak te realiseren, energiezuinige ledverlichting toe te passen in het volledige complex, duurzame nieuwbouw te realiseren en de certificering Green Key op het hoogst mogelijke niveau (Goud) te behouden. MECC Maastricht dat vorig jaar nog werd uitgeroepen tot beste congrescentrum van Nederland vindt het belangrijk om niet alleen te excelleren in zijn core business, maar ook te investeren in maatschappelijk verantwoorde thema’s zoals duurzaamheid, aldus directeur Van de Wiel tijdens het persmoment.

Daarnaast tekenden 7 grote industriepartijen gezamenlijk een MEA om elk binnen hun eigen industrie de verloren energie bij persluchtsystemen te verminderen. De industriepartijen Chromaflo Technologies, DS Metaal, Johnson Matthey, Mora Produktie, Koninklijke Mosa, Radium Foam en Sibelco zetten het optimaliseren van hun persluchtsystemen structureel op de agenda onder meer door het opzetten van een benchmark waarbij de eigen situatie en verbeteringen vergeleken kunnen worden met de andere industriepartijen.

Hoewel Jan Jansen, stuurgroeplid en European Energy Manager van Sibelco er maandag niet bij kon zijn vanwege werkverplichtingen in Rusland, tekende ook Sibelco een Maastrichts Energie Akkoord met de ambitie om jaarlijks in de processen van haar Maastrichtse vestigingen 584.000 kg minder CO2 uit te stoten. Sibelco zoekt tevens naar mogelijkheden om PV-installaties te realiseren. Wethouder Gerdo van Grootheest prees de partijen die op zo’n korte tijd tot een MEA waren gekomen. Hij was aangenaam verrast door de samenwerkingen, onder andere binnen het cluster Perslucht, die zijn ontstaan. Een goede ontwikkeling die hij op voorhand niet had kunnen voorspellen.
Ook Beter Benutten directeur Jan-Bert Dijkstra juichte deze samenwerking en netwerkvorming toe. De ervaringen die binnen MEA-Industrie met de Beter Benutten aanpak (waarbij publiek-private partijen samen naar oplossingen en efficiency zoeken) worden opgedaan, kunnen landelijk waardevol zijn voor vervolgaanpak.

Zie ook aandacht voor de akkoorden bij RTV Maastricht (2:10 min): uitzending RTV Maastricht

Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, slimme oplossingen en verhalen over energiebesparing, hernieuwbare opwek en circulariteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Maastricht Energieakkoord