Ga direct naar het artikel
30 september 2020

Acht Steelportbedrijven verlagen eigen energieverbruik

Verenigd in Steelport Maastricht investeren acht staalbedrijven in innovaties, zoals  sterker en lichter staal. Zo daalt het grondstoffenverbruik én het brandstofverbruik tijdens transport. Ook het eigen energieverbruik wordt een belangrijk punt van aandacht de komende drie jaar. Over dit laatste punt leggen de bedrijven vijf ambities vast in een energieakkoord met de gemeente. 

Belang van innovatie

Steelport Maastricht is een consortium van acht staalbedrijven, gevestigd op Industrieterrein Beatrixhaven te Maastricht. In de samenwerking staat innovatie centraal. De acht bedrijven zien het als vanzelfsprekend steeds die extra stap te zetten. Vier van hen tekenden al een afzonderlijk energie akkoord met de gemeente Maastricht. De investeringen leveren een bijdrage aan de wereld,” stelt Steelport-voorzitter Jack Papen. “Wie energie bespaart, zet in op economie én duurzaamheid. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We wachten niet op wetgeving vanuit het Rijk of Europa om investeringen in duurzaamheid te verplichten, maar gaan nu alvast innovatief aan de slag.”

Vijf ambities

De vijf geformuleerde ambities gaan over het energielabel van kantoren, de inzet van LED lampen en bewegingssensoren, energiebesparing op persluchtinstallaties, elektrisch aangedreven heftrucks en reductie van warmteverlies in de grote hallen. De ondertekening van het energieakkoord tussen Steelport en de gemeente Maastricht vond plaats op 29 september in de Businessruimte van de Maastrichtse voetbalclub MVV. Namens de gemeente ondertekende wethouder Gert-Jan Krabbendam, namens de Steelportbedrijven waren dat:

  • Jack Papen, voorzitter Steelport/ Vogten Staal
  • Ruud Eywoudt, secretaries Steelport/ TATA Steel Tubes
  • Maurice Husson, Laura Metaal
  • John Kleintjens, Maasstaal
  • Carlos Alvan Pena, Tata Steel MultiSteel Service Centre
  • Wibo Feijen, Steel Solutions Global Distribution
  • Stig Olav Eriksen, TATA Steel Feijen Service Centre
  • Mona Kunkels, Zuid Nederlandse Buizen BV
Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, slimme oplossingen en verhalen over energiebesparing, hernieuwbare opwek en circulariteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Maastricht Energieakkoord