Energiebesparing, duurzame logistiek en noodzakelijke laadinfra
Er is geen andere weg’, aldus Stef Collijn van Feijen Tata Steel over de noodzaak van de energietransitie. In het decor van de raadzaal van de gemeente Maastricht kwamen op 18 mei zo’n 30 bij MEA aangesloten ondernemers bij elkaar om bijgepraat te worden over wat er op hen afkomt tijdens de energietransitie. Thema’s die aan bod komen: energiebesparing, verduurzaming van kantoorgebouwen en productieprocessen, logistiek en laadinfra.
De kernboodschap van de sprekers is duidelijk: kom nu in actie! En doe dit niet alleen, maar ga voor een gezamenlijke aanpak zodat we samen goed voorbereid een duurzame toekomst tegemoet gaan.
Chrit Faarts en Hein Allertz van RUD Zuid-Limburg vertellen over de actualisatie van de energiebesparingplicht voor bedrijven per 2023. Energiebesparing betekent in deze : beperken van de vraag, het voorkomen van onnodig verbruik en het zo veel mogelijk verduurzamen van de bedrijfsprocessen. Daarin kan door de toepassing van nieuwe technieken nog veel bereikt worden, denk bijvoorbeeld aan lichtere zonnepanelen, betere isolatie, frequentieregelaars, terugwinning van warmte uit productieprocessen, warmtepompen en veel efficiëntere elektromotoren. Naast Toezicht adviseert de RUD ook: www.rudzuidlimburg.nl
Bovendien zijn er voor energiebesparing en verduurzamende maatregelen ook subsidies beschikbaar, zie www.rvo.nl/eia en www.limburgsenergiefonds.nl.
Duurzame logistiek en laadinfra
Logistiek makelaar Mark Luikens van Zuid-Limburg Bereikbaar wijst erop dat het aantal modellen elektrische vrachtwagens toeneemt, ze zijn niet alleen duurzaam, maar ook zuinig. Aan de beperkte actieradius moet nog gewerkt worden. Elektrisch rijden is sowieso goedkoper, zodat de investering zich terugverdient. Over de toepassing van waterstof is hij kort: die is nog niet efficiënt genoeg. Mark en zijn collega’s kunnen ondernemers helpen bij de verduurzaming van hun logistiek en de daarbij te maken keuzes: Teamleden Logistiek Bereikbaar.
Zijn collega Ron Bissels constateert dat nog te weinig bedrijven bezig zijn met een belangrijke voorwaarde voor elektrisch vervoer: laadinfrastructuur. Dit terwijl de ontwikkelingen snel gaan en bedrijven hierin naast de overheid ook zelf een verantwoordelijkheid hebben. De overheid kan het niet alleen en heeft ook niet de ruimte. Depotladen op het bedrijfsterrein wordt daarom cruciaal. Voor ieder bedrijf is het vaststellen van de laadstrategie van groot belang. Een tweede advies van Ron: pak laadinfra gezamenlijk op als bedrijventerrein. Hij kan daarbij helpen, neem eens een kijkje op de pagina 'Aan de slag met laadinfra'.
Laatste MEA-bijeenkomst voor wethouder Krabbendam
Gert-Jan Krabbendam nam als voorzitter van de MEA-stuurgroep afscheid na 5 jaar aan het roer te hebben gestaan. Zijn conclusie: MEA heeft de afgelopen jaren veel bereikt als het gaat om verduurzaming van bedrijven, waarbij het aantal deelnemende bedrijven gestaag is gegroeid. ‘We staan nog maar aan het begin van de energietransitie met forse uitdagingen. Gelukkig hebben we een regionale energiestrategie en zijn er enthousiaste voorlopers zoals u, die hebben we hard nodig. Ik wens u allen veel succes!’ De zaal onderstreepte zijn woorden met een warm applaus.
Presentaties
Tijdens de kennissessie kwamen de thema’s energiebesparing, verduurzaming van kantoorgebouwen en productieprocessen, logistiek en laadinfra aan bod.
