Ga direct naar het artikel

Maastrichtse bedrijfsdaken worden zonnige energiecentrales

1 september 2020

Maastrichtse bedrijfsdaken worden zonnige energiecentrales

De Gemeente Maastricht, Zuid-Limburg Bereikbaar en Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht werken samen in een ambitieus project. Zoveel mogelijk grote bedrijfsdaken worden vol gelegd met zonnepanelen. Zo kan meer van het mooie Zuid-Limburgse landschap vrij blijven van windmolens en grote zonneweides. Sommige bedrijven gebruiken de energie die hun dak oplevert direct, anderen delen de opgewekte energie met omwonenden. Beide opties zijn onderdeel van het plan dat vanaf september gedeeld wordt met bedrijven.   

“Alle regio’s hebben vanuit de nationale overheid een opdracht gekregen,” licht wethouder Gert-Jan Krabbendam toe. “Zij moeten de energietransitie regionaal invullen met alternatieve vormen van energieopwekking. Alleen dan kunnen we blijven ondernemen zonder onze leefomgeving verder te belasten. Maar de mogelijkheden voor windmolens zijn beperkt en een zonneweide pas je ook niet zomaar in. Als we kunnen beginnen met het benutten van bestaande bedrijfsdaken, hoeven we minder discussies te voeren over plekken die nadelen met zich meebrengen.” 

In het projectplan ‘Zonnige Bedrijfsdaken’ worden meer dan 150 bedrijven uitgenodigd om de mogelijkheden voor zonnepanelen te verkennen. In samenwerking met adviesbureau Over Morgen vinden op 7 en 15 september de eerste informatiebijeenkomsten plaats. “Door het uitwisselen van kennis en ervaring en het bundelen van behoeften, zorgen we gezamenlijk voor financiële en organisatorische voordelen,” stelt Krabbendam.

De gemeente roept eigenaren of huurders met een dakoppervlakte van minstens 1.000 m2 op mee te doen: “Elk dak kan verschil maken in de opgave waar we als regio voor staan.” Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen aan zonnige.bedrijfsdaken@maastricht.nl. Meer informatie over zonnepanelen, vind je hier.

Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, slimme oplossingen en verhalen over energiebesparing, hernieuwbare opwek en circulariteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Maastricht Energieakkoord