Meten is weten
Lawter was één van de bedrijven aan de kennistafels op 27 mei. Als groot productiebedrijf monitoren zij het totale energieverbruik al lange tijd met veel aandacht. Om energie te besparen, begonnen zij met het specifieker inventariseren van hun verbruik. Duurzamer produceren is een ambitie van Lawter en ook de kostenbesparing is een motief.
Lawter pakte het opstellen van een energiebeheersysteem minutieus aan. Eerste essentiële onderdeel was het installeren van submeters en deze, samen met andere beschikbare energiedata, te integreren in een database. Regional project manager Dirk Vanhee: “Het totale productieproces werd opgesplitst in delen en elk deel werd afzonderlijk gemeten. Met de verzamelde gegevens rolt er elke maand een rapport uit de database en deze wordt besproken in het energieteam.” Door de rapportages worden verschillen snel opgemerkt en is goed te zien waar kansen liggen.
De verwachting meer te kunnen besparen kwam uit, legt Dirk Vanhee uit. “Wat je ziet, kun je op sturen. Toen we de data hadden, zagen we de besparingsmogelijkheden duidelijk.” Tijdens de kennissessies deelde hij de rapportages met de aanwezigen. De cijfers spreken tot de verbeelding. Gasbranders vervangen, LED-verlichting en het on-demand sturen van de apparatuur bespaart veel. Sommige investeringen waren reeds na 1 jaar rendabel”. Maar er ging ook wel eens iets mis in de afstelling van de apparatuur. Door het monitoren van de data werd dat gelukkig snel ontdekt.
Zoals bij elke industriële producent is perslucht een belangrijke energieslurper. Bij Lawter verlaagden ze de druk van de persluchtinstallatie van 6.9 naar 6 bar. De druk naar gestuurde kleppen wordt zelfs verder verlaagd naar 4 bar. Een ingebouwde koeldroger in een standby compressor werd uitgeschakeld en andere verbruikers worden nu gestuurd volgens noodzaak. Maar liefst 18% minder energie was nodig na deze maatregelen. In de toekomst gaat het vervangen van de adsorptiedroger en de compressoren het verbruik nog verder terugdringen.
Een energiebeheersysteem met slimme energiemeters leidt dus al snel tot concrete aanpassingen en forse besparingen. Een energiemanagement-systeem is ook onderdeel van ISO 50001 certificering.