Ga direct naar het artikel
27 mei 2021

Terugblik MEA-kennissessie 18 mei

Samen de MEA-agenda bepalen

“Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema,” stelt ook wethouder Gert-Jan Krabbendam. Tijdens de digitale kennissessie deed hij daarom deze warme oproep: “Laten we samen de duurzame agenda bepalen.” Jaap Rieter stuurt je daarom binnenkort een uitnodiging om hieraan mee te werken. Je reacties zijn welkom en samen bepalen we daarmee de agenda voor de komende tijd. Zo werken we met MEA mee aan het verder verduurzamen van Maastricht.

Goed burgerschap van Medtronic

Wereldwijd worden elke seconde twee mensen geholpen met apparatuur van Medtronic, hoorden we van Ralph Jacobs tijdens de kennissessie in mei. Al sinds 1969 is goed burgerschap een onderdeel van de bedrijfsmissie van Medtronic. Duurzaamheid hoort daar zeker bij. Daarom wordt o.a. het energieverbruik en de CO2-uitstoot continu gemeten en teruggedrongen. Besparingsdoel voor 2025 is een vijfde van de energie en de helft van de CO2-uitstoot te reduceren. Het aandeel groen opgewekte energie moet juist met de helft toenemen. Medtronic is bereid om hiervoor duurzame investeringen te doen, waarbij minder strikt wordt vastgehouden aan de gebruikelijke terugverdientijd van 5 jaar. Zeer opmerkelijk voor een Amerikaans bedrijf en een inspiratie voor andere organisaties! 

Medtronic Terugbrengen CO2 Voetprint

Tijdig energieadvies inwinnen

Fons Heuven is bedrijfsadviseur bij KWA adviesbureau. Hij legde tijdens de kennissessie de complexe regels over energie-audits en –besparing uit. Heel belangrijk is om op korte termijn goed uit te zoeken aan welke voorwaarden je bedrijf moet voldoen. De overheid gaat de teugels strakker aantrekken. Er komt aangescherpte regelgeving en op bestaande regelingen wordt strenger gecontroleerd. Door de Nederlandse Overheid is besloten de CO2-heffing voor ETS bedrijven jaarlijks kunstmatig te verhogen met circa € 10 waarmee de CO2 prijs in 2030 op € 125 euro per ton uitkomt. Tot aan 2030 weet je dus nu al hoeveel je daaraan kwijt zult zijn als je de CO2-uitstoot niet verlaagt.

En je kunt uitrekenen wat de maatregelen je opleveren. Dat geeft inzicht in investeringsruimte. Om de strengere regels te verzachten, zijn er belastingvoordelen en subsidies. Een energieadviseur kan je helpen hier slim gebruik van te maken. Aan vrijgemaakte gelden zit een plafond, dus kom snel in actie. Hoe eerder je weet waar je aan toe bent, hoe eerder je kan beslissen over de juiste route voor jouw bedrijf.

Duurzamer reizen van en naar kantoor

Gelukkig zijn een aantal MEA-bedrijven al partner van Zuid-Limburg Bereikbaar. Vanuit de werkgeversaanpak zetten we ons samen in voor het verslimmen en verduurzamen van het woon-werkverkeer van hun medewerkers. Mobiliteitsmakelaar Kelly Reijnders nodigde de overige organisaties nog eens hartelijk uit vrijblijvend hierover in gesprek te gaan. Een mobiliteitsscan laat de duurzame potentie van reisgedrag zien. Samen met de werkgever wordt een reële en gedragen ambitie bepaald die wordt vastgelegd in een Akte van Ambitie. Ook ondersteunen we je bij het waarmaken van deze ambitie! Dus zie je veel werknemers elke dag met de auto naar het werk komen en denk je dat het anders kan? En staat jouw bedrijfslogo nog niet op de lijst van ZLB-deelnemers? We helpen graag. We zijn slechts één belletje bij je vandaan. Voor meer informatie kun je bellen naar: 0625133792 of mail naar: mobiliteitsmakelaars@zuid-limburg-bereikbaar.nl.

Jaap Rieter
Senior Adviseur MEA
Rob Schaap
Mobiliteitsmakelaar
Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, slimme oplossingen en verhalen over energiebesparing, hernieuwbare opwek en circulariteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Maastricht Energieakkoord