Terugblik MEA-kennissessie 24 februari 2022
De ambities zijn groot, maar feitelijk niet anders dan wat het bedrijf Thomas Regout altijd al gedaan heeft in de bijna 200 jaar van zijn bestaan: inspelen op ontwikkelingen in de omgeving om succesvol te blijven. Klanten vragen naar de duurzaamheid van Thomas Regout en dus gaat het bedrijf daar mee aan de slag.
Ed Vossen van Thomas Regout was gastheer tijdens de MEA-kennissessie van 24 februari en inspireerde de 28 deelnemers met een rondleiding en de presentatie. Thomas Regout wil alle bedrijfsprocessen in 2026 CO2 neutraal maken. Dat vraagt flinke investeringen en dikke stroom kabels. Strategisch adviseur Thijs van Dael van Enexis schetst de uitdagingen waar deze netbeheerder voor staat. Zijn boodschap: 24 uur per dag energie af kunnen nemen is geen vanzelfsprekendheid. Omdat de vraag naar elektriciteit alleen maar zal toenemen is het van belang dat bedrijven zich voorbereiden op ‘het energiesysteem van de toekomst’. Het is dus noodzakelijk dat ondernemingen tijdig aangeven wat ze nodig hebben en bij voorkeur in gezamenlijkheid. Samenwerking is het sleutelwoord om er voor te zorgen dat we ook in de toekomst zeker kunnen zijn van 24/7-toegang tot het energiesysteem.
Dat is ook de boodschap van Ron Bissels, projectleider laadinfra voor de gemeente Maastricht. Hij vertelde over een onderzoek waaraan een 20-tal bedrijven van industrieterrein Randwyck deelnamen, waarin allereerst een inventarisatie is gemaakt van de toekomstige laadbehoeften van de deelnemende bedrijven en voor 5 bedrijven is gekeken naar wat dat betekent voor het elektriciteitsnet. Ook hier geldt dat samenwerking noodzaak wordt om energie slim te spreiden en maatwerk te kunnen leveren. Door samenwerking kunnen naast leveringszekerheid ook kostenvoordelen worden gerealiseerd.
Vervolgens hield Thomas Vandenhaute een inspirerend verhaal over circulaire economie. Vandenhaute helpt maakbedrijven bij het concretiseren van hun circulaire ambities. Aan de hand van sprekende voorbeelden maakte Vandenhaute ons bewust van de noodzaak om onze huidige lineaire economie om te zetten in een circulaire economie. Aansluitend deelde Janne Zwart het programma circulaire economie van de gemeente Maastricht.
Afrondend gaf MEA-adviseur Jaap Rieter een overzicht van het MEA-programma voor de komende 10 maanden, waarbij hij stilstond bij de thema’s van de eerstvolgende kennissessie op 18 mei en reeds aangaf, dat er in juni een workshop rond “het energiesysteem voor de toekomst” wordt ingepland.
