Ga direct naar het artikel

Windturbine 

Naast zonnepanelen wekken ook windmolens duurzame energie op. Nederland kent veel winduren. In de samenwerking rondom de Maastrichtse Energieakkoorden is er op dit moment nog geen propositie voor wind-energie. Een van onze MEA-deelnemers heeft echter een windturbine ontwikkeld die we op deze plek aan je willen introduceren. Het gaat om de gepatenteerde FlowDax-windturbine die Hans Dassen van Metaal Service Dassen heeft ontwikkeld.

Bij deze verticaal opgestelde windturbine zijn de bewegende delen niet zichtbaar. De rotor, met schoepen & generator, zit in het midden van de turbine. Via vaste lamellen wordt de rotor gevoed met wind, afhankelijk van de windsnelheid.

Door de lamellen wordt alle aanwezige wind -uit welke richting deze ook waait -gevangen en vervolgens verdicht, waardoor deze versterkt de rotor aandrijft. Dit levert tot 2 ½ maal meer wind op dan bij normale turbines. Al bij een windsnelheid van 2 meter per seconde draait de turbine.

Door te kiezen voor vaste lamellen is het eenvoudig plaatsbaar en te onderhouden en worden nadelige effecten zoals schittering van draaiende metalen delen en gevaar voor vogels  voorkomen. De FlowDax turbine is 1.5 m2 groot en heeft dus weinig ruimte nodig op het platte (bedrijfs)dak. De turbine is van aluminium en dus licht en gemakkelijk plaatsbaar.

Bij Metaal Service Dassen draait een test-turbine. De resultaten worden gevolgd om ervaring op te doen, verder te optimaliseren en natuurlijk te meten hoeveel energie de turbine bij welke windsnelheden in staat is op te wekken. De test- en optimalisatiefase duurt naar verwachting nog twee maanden. Hierna zal blijken op welke wijze de windturbine van toegevoegde waarde is voor bedrijven en woningen.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Wil je vast meer informatie? Neem dan contact op met Hans Dassen. www.metaalservicedassen.nl 

Schetsen Windturbine Dassen 01
Op de hoogte blijven?
Ontvang tips, slimme oplossingen en verhalen over energiebesparing, hernieuwbare opwek en circulariteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Maastricht Energieakkoord